engraved-peach.gr

Το έργο Engraved Peach με τίτλο “Μελέτη της επίδρασης του λέιζερ στην ποιότητα των φρούτων με σκοπό τη δημιουργία μιας καινοτόμου τεχνοτροπίας για εγχάραξη στην επιφάνεια του φρούτου και διατήρηση της σήμανσης για μεγάλη διάρκεια”, αρχικής διάρκειας 18 μηνών και έχοντας πάρει παράταση 10 μηνών λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και άλλων έκτακτων συνθηκών, έχει εγκριθεί με την υπ’ αριθμ. 2131/12.05.2020 απόφαση της ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, στα πλαίσια της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας “Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ B’ ΚΥΚΛΟΣ” του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με τη συγχρηματοδότηση από Εθνικούς (ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020) και Κοινοτικούς πόρους (Ευρωπαϊκή Ένωση- Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή της χρήσης λέιζερ χαμηλής ενέργειας CO2 στη βιομηχανία με κύριο στόχο τη δημιουργία καινοτόμων εγχάρακτων ροδάκινων με έμφαση στην κομπόστα. Η καινοτόμος τεχνοτροπία εγχάραξης, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται στη σήμανση φρούτων και λαχανικών με την ημερομηνία λήξεως ή με κάποια κωδικοποίηση για την αποφυγή χρήσης πλαστικών ετικετών, θα τροποποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία σήμανσης ή λογότυπου σε ροδάκινο-κομπόστα.

Επιπλέον, στόχος του έργου είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας της κομπόστας ροδάκινου, η τόνωση της ελληνικής βιομηχανίας κομποστοποίησης και η κατοχύρωση του συνόλου της παραχθείσας τεχνογνωσίας και καινοτομίας μέσω διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Συμμετέχοντες Φορείς: foodstandard Α.Ε., BITOM A.B.E.E

ΕΣΠΑ