Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις κυριότερες χώρες παραγωγής φρούτων παγκοσμίως. Τα φρούτα είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή για να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει υγιές και σε φόρμα. Είναι υπέροχα "φάρμακα" της φύσης, με μοναδική διατροφική αξία, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και πολλά θρεπτικά συστατικά. Στον Όμιλο CHB, χρησιμοποιώντας μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, επεξεργαζόμαστε φρούτα της ελληνικής γης όπως: πορτοκάλια, ροδάκινα, μήλα, βερίκοκα, αχλάδια, λεμόνια, σταφύλια, ακτινίδια, κεράσια, ρόδια, δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, καρότα και πολλά άλλα, διατηρώντας αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους. Και τα δύο εργοστάσια που διαθέτει ο Όμιλος, η Αφοί Ν. Χριστοδούλου Α.Ε. και η ΒΙΤΟΜ Α.Β.Ε.Ε., βρίσκονται ακριβώς στην καρδιά της παραγωγής των φρούτων, με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την διαδικασία περισυλλογής μέχρι την χυμοποίησή τους να μειώνεται στο ελάχιστο, κι έτσι ο χυμός διατηρεί όλες τις ιδιότητες του φρούτου.
Σύμφωνα με κάποιες αρχαίες παραδόσεις, τα ροδάκινα θεωρούνται ο καρπός της αγνότητας και της αθανασίας. Αποκλειστικά καλοκαιρινά, δροσερά και γεμάτα άρωμα, τα ροδάκινα περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, σάκχαρα και πρωτεΐνες και αποτελούνται κατά 89% από νερό.
ΠερισσοτεραΤα πορτοκάλια έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D καθώς και πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές δράσεις. Τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυμών, ενώ το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των λουλουδιών και των φύλλων είναι ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική.
ΠερισσοτεραΤα ελληνικά βερίκοκα χαρακτηρίζονται για το χρώμα τους, την ιδιαίτερη γεύση τους και το άρωμά τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά περιέχουν επίσης βιταμίνες C, Β1, Β2 και φυσικά σάκχαρα. Από τα βερίκοκα παράγονται μαρμελάδες, κομπόστες, χυμοί και φρουτοπαρασκευάσματα.
ΠερισσοτεραΤα μήλα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C & Α), αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία που είναι πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσα στα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, τα μήλα έχουν αντιγηραντικές, ηρεμιστικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
ΠερισσοτεραΤα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνη Β6 και κάλιο. Είναι αρκετά γλυκά φρούτα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα. Ο Όμιλος CHB χρησιμοποιεί στα προϊόντα του αχλάδια της ποικιλίας Williams. Η ποικιλία αυτή θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας λόγω του ιδιαίτερου αρώματος και γεύσης τους.
ΠερισσοτεραTο λεμόνι είναι φρούτο που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "φυσικό φάρμακο" επειδή έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί η ποικιλία λεμονιού που είναι γνωστή ως Μαγληνή, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυμού, αιθέριων ελαίων και καρποκυττάρων.
ΠερισσοτεραΤα κεράσια έχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χαρακτηρίζονται για το βαθύ έντονο κόκκινο χρώμα και τη γλυκιά γεύση τους.
ΠερισσοτεραΤα σταφύλια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελλάδας. Η συγκομιδή σταφυλιών είχε ακόμη και τον δικό της θεό, τον Διόνυσο, ενώ η ασπίδα που χρησιμοποίησε ο Αχιλλέας στον αγώνα του με τον Έκτορα απεικόνιζε, μεταξύ άλλων, έναν αμπελώνα με συλλέκτες σταφυλιών, που περιγράφεται στην διάσημη «Ιλιάδα» του Ομήρου. Σήμερα, απέραντοι αμπελώνες καλύπτουν την ελληνική επικράτεια. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, καθώς και φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
ΠερισσοτεραΤο ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε Βιταμίνη C, με πολλά θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία. Οι ποικιλίες Hayward και Τσεχελίδης, που ευδοκιμούν στην Ήπειρο και την κεντρική Μακεδονία, χαρακτηρίζονται για το βαθύ έντονο πράσινο χρώμα και την πλούσια γεύση τους.
ΠερισσοτεραΤα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο με πολύ γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενώ περιέχουν και βιταμίνη Α, ασβέστιο, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, η Σκόπελος, η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη.
ΠερισσοτεραΤο ρόδι είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και βιταμινών που περιέχει. Έχει υπέροχη γλυκιά γεύση και έντονο κόκκινο χρώμα. Καλλιεργείται στη Μακεδονία και την Αργολίδα και η συγκομιδή του αρχίζει τον Οκτώβριο και διαρκεί μέχρι το Νοέμβριο.
ΠερισσοτεραΤα καρότα είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και περιέχουν αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.
ΠερισσοτεραΤα λευκόσαρκα γκρέιπφρουτ είναι φρούτα με υπέροχη και ιδιαίτερη γεύση. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και λιποδιαλυτική δράση.
ΠερισσοτεραΑυτό το μικρό αλλά νόστιμο εσπεριδοειδές είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και μπορεί να καταναλωθεί σκέτο σε φρουτοσαλάτες. Τα ελληνικά μανταρίνια είναι γλυκά και ανώτερης ποιότητας, έχουν εξαιρετικό χρώμα και είναι ιδανικά για χυμούς ή και για ανάμιξη με άλλα φρούτα.
ΠερισσοτεραΟι φράουλες αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών C και K καθώς και φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και μαγγανίου. Κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων 20 φρούτων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως πολυφαινόλες.
Περισσοτερα